InformációkÉlenjáró technológiára épülő biztonság

Információk

Minifog ProCon:
Új alacsony-nyomású oltási koncepció a kábelcsatornák és -alagutak védelmére

Bad Oldesloe, 2010.10.26. - A legtöbb üzemben találhatóak kábelcsatornák, amelyek a gyárak működtetését szolgálják ki. Ezen csatornák, alagutak óriási tűzterheléssel bírnak. Egy esetleges kábelcsatornatűz nemcsak anyagi kárt okozhat, hanem több milliós veszteséget elérő üzemszünethez is vezethet, sőt legrosszabb esetben személyi sérülések okozója is lehet. Emiatt is nagyon fontos ezen területek megfelelő védelme. Csak így lehetséges a biztonsági célokat – a személyek és értékek védelme, a környezeti károk és az üzemszünetek csökkentése ezzel együtt a munkahelyek védelme – sikeresen elérni. A vízköd technológia minimális vízszükséglettel nyújt hatékony védelmet. Összehasonlítva az ismert oltórendszerekkel a Minimax, a Minifog ProCon oltási koncepcióval az oltóvíz mennyiséget még tovább csökkentette.

A Minifog ProCon vízködoltó rendszerek felépítése és működése megfelel a klasszikus nyitott szórófejes rendszereknek – azzal a különbséggel, hogy a védett kábelcsatornákban és alagutakban, Minifog impulzus-szórófejek kerülnek felszerelésre, amelyek a vízködöt létrehozzák. Tűz esetén egy meghatározott oltási terület a tűzjelző rendszeren keresztül kioldásra kerül és a tűzre késlekedés nélkül rendkívül finom szemcseméretű, csekély mennyiségű vízköd jut ki. Tekintettel a csekély mennyiségű oltóvízre egy tényleges oltás során az oltott objektumban nem keletkezik nagy kár, sőt a rendszerek gyorsan újra helyreállíthatóak, üzembehelyezhetőek, így az oltás utáni üzemkiesések, termelés-megszakítások a minimumra csökkenthetőek.

alacsony-nyomású vízködoltó rendszerek
alacsony-nyomású vízködoltó rendszerek


A víz fizikai tulajdonságainak hatékony kihasználása teszi lehetővé a minimális vízfelhasználást. A Minifog Impulzus fúvókák és szórófejek az oltóvizet finoman szétpermetezik, így az oltóvíz teljes felülete a finom cseppméret miatt megsokszorozódik. Ezáltal különlegesen jól elvonja a tűzből származó hőt, a tűzfészek és a környezet azonnal hatékonyan lehűl. Az oltóvíz elpárolgásán keresztül a tűzben a hőmennyiség nagy része megkötésre kerül. A szórófejek elrendezéséből és az optimális vízcsepp méretből adódóan a tűzfészket az oltóvíz akkor is eléri, ha zavaró tényezők, mint például a légmozgás ebben akadályozza.

Az alacsony-nyomású vízködoltó rendszerek, amint az elnevezésük is mutatja alacsony rendszernyomással rendelkeznek, amely lehet 10bar, 12bar vagy 16bar. Ezáltal meglévő oltórendszerek, tűzcsaphálózatok vízellátó rendszereihez kapcsolhatóak. Továbbá lehetővé válik a szórófejen szükséges csekély kezdőnyomás (4 bar) miatt a meglévő szivattyúegységek használata, így új szivattyúegységek telepítése nem szükséges minden esetben. A VdS 2109 szerinti követelményeknek megfelelő normál vízminőség elégséges a rendszer üzemeltetéséhez. A kis vízmennyiségek miatt a csőhálózat kisátmérőjű, könnyen szerelhető.

A Minifog ProCon alacsony-nyomású vízködoltó technológia alkalmazható az ipar különböző területein is. A kábelcsatornák és –alagutak védelme mellett a Minifog vízködoltók alkalmazhatók további kockázati osztályokban is mint például erőművekben, futó- és szállítószalagoknál vagy akár turbinák is védhetőek. Egyes alkotóelemei robosztus szabványos alkatrészek, amelyek így megfelelőek erőműi alkalmazásra is. Ezáltal az alacsony-nyomású vízködoltó technológia alkalmas kivétel nélkül mind helyiség, mind objektum és berendezés védelmének ellátására.

alacsony-nyomású vízködoltó rendszerek

A témához kapcsolódó nagyfelbontású fotókat az alábbi linkeken keresztül érheti el:
http://www.minimax.de/de/infos/presse/db_images/Brandversuch_Niederdruck-Feinsprueh.JPG
http://www.minimax.de/de/infos/presse/db_images/Brandversuch_Niederdruck-Feinsprueh_cmyk300dpi.jpg
http://www.minimax.de/de/infos/presse/db_images/minifog_Spruehbild_cmyk_300dpi.jpg


Minimax csoport

A cég, 1902-ben alakult, amelynek székhelye Bad Oldesloe. A nemzetközi piacon vezető szerepet tölt be a teljes körű szolgáltatást nyújtó tűzvédelmi palettájával. A csoport 2009-ben elért forgalma 747.000.000 €. A cégcsoport több mint 5000 alkalmazottat foglalkoztat világszerte. A Társaság kutatási központja az egyik legmodernebb Európában.