InformációkÉlenjáró technológiára épülő biztonság

Információk

Minifog ProCon XP a Minimax-tól: nagy hatékonyságú megoldás turbinák, gépek és éghető folyadékot használó berendezések védelmére

A zártházú gázturbinák, a hidraulikus aggregátorok vagy a motor tesztpadok mind különleges követelményeket támasztanak a tűzvédelmi rendszerekkel szemben. A Minifog ProCon XP magasnyomású vízköddel oltó berendezéssel a Minimax egy ideális megoldást kínál: kimagaslóan hatásos a tűz megfékezésében és egyúttal kíméletes a védendő berendezéssel szemben - azokon a területeken ahol nincsenek speciális követelmények a személyvédelemmel kapcsolatban.

Minifog ProCon XP

A Minifog ProCon XP magasnyomású vízköddel oltó berendezéssel a Minimax megbízható tűzvédelmi megoldást kínál minimális oltóvízfelhasználással turbinák, gépek és olyan berendezések védelmére, amelyek éghető folyadékokat használnak, illetve amelyek egy 260 m?-nél kisebb zárt helyiségben üzemelnek. A klasszikus nyitott szórófejes rendszerhez képest kevesebb, mint 5% oltóvíz szükséges az új Minifog ProCon XP rendszer üzemeltetéséhez.

További előnye az oltóberendezésnek az innovatív „ConstantFlow“ technológia: ebben az esetben a rendszernyomás a szórófejeken a teljes üzemidőn keresztül állandó. Ezáltal az oltóberendezés az utolsó pillanatig ugyanolyan hatásos, mint az első pillanatban, így kiemelkedően magas védelmet biztosít a visszagyulladással szemben, például a forró alkatrészekkel érintkező éghető folyadékok esetében is.

Minimax magasnyomású vízköddel oltó berendezés

A Minifog ProCon XP berendezés helyigénye is kevesebb, mint a hagyományos nyitott szórófejes oltóberendezéseké, mivel a kisebb vízigény miatt az ellátó berendezések is kisebbek lehetnek. Továbbá, kisebb átmérőjű csővezetékeket lehet beépíteni, így a csőcsordák helyén is további területet lehet megtakarítani. Ebből adódóan kisebb a lehetősége a más rendszerekkel történő csőütközéseknek is.

A víz finom porlasztása és a csökkentett vízszükséglet minimalizálja a vízkár veszélyét és a védett objektum termikus torzulását. Rendszerint a védett helyiség egy sikeres oltás után ismételten megközelíthető, míg a hagyományos CO2 gázzal oltó rendszerekkel felszerelt gázturbinákból és motor tesztpadok helyiségeiből előszőr az oltógázt kell elvezetni. A rendszer kisebb nyomáslevezető berendezést igényel, mint egy gázzal oltó berendezés, továbbá a nyomáslevezetés akár egy szomszédos helyiségbe is lehetséges.

Minifog ProCon XP felépítés

Minifog ProCon XP - Felépítés és működés

A Minifog ProCon XP rendszer felépítésében és működésében is hasonlít egy klasszikus nyitott szórófejes oltórendszerhez. Felosztható egy vagy több oltási zónára a megfelelő választószelepekkel, vízellátó rendszerrel, továbbá tűzjelző- és oltásvezérlő technikával.

Oltási zónák és a területfelosztás

A vízszintes és függőleges Procon XP szórófejekkel ellátott csőrendszer behálózza a védendő helyiséget. Mivel egy szórófejjel 16 m2 felület védhető, valamint nagyon kis átmérőjű csővezetékkel telepíthető a rendszer, így a csőhálózat jóval kevésbe összetett, mint egy klasszikus nyitott szórófejes vízzeloltó berendezés esetében. Tűz esetén az oltóvíz legalább 80 bar nyomáson egyenletesen és nagyon finoman szétoszlik mindenhol az oltási zónában egészen a védendő objektumig. Azért, hogy a magasnyomású vízköddel oltó berendezésekben elengedhetetlenül szükséges nagyon kicsi szórófej nyílásokat megvédjék az elkoszolódástól, a Minifog Procon XP rendszerekben a Minimax korrózióálló (rozsdamentes acél) anyagokat épít be, valamint minden szórófejbe szűrőt integrál és kizárólag tisztított oltóvizet használ.

A Minifog ProCon XP rendszerek két fajta kiszerelésben léteznek. Az egyik típus az egyzónás berendezés, ahol egyetlen oltási terület védelmére van szükség és van a többzónás berendezés, amely kettő vagy több oltási területet képes védeni. A tűzjelző- és oltásvezérlő rendszer a többzónás rendszerek esetében úgy vezérli a választószelepeket tűz esetén, hogy az oltóvíz csak azon az oltási területen kerüljön kibocsájtásra, ahol a tűz kialakult.

Vízellátás

A vízellátás történhet kompakt szivattyú egységen vagy palacktelepen keresztül. Az egyzónás kompakt szivattyú egységgel ellátott rendszereknél tűz esetén a nagynyomású szivattyút a tűzjelző- és oltásvezérlő központ jelzése indítja. A többzónás rendszereknél a csőhálózat üzemi állapotban a választószelepig vízzel van feltöltve. A kb. 14 bar-os rendszernyomásról egy nyomástartó berendezés gondoskodik, a rendszernyomás tűz esetén azonnal lecsökken, mihelyt egy választószelep kinyílik. Egy nyomásérzékelő érzékeli a nyomásesést és a kapcsolószekrényen keresztül elindítja a nagynyomású szivattyút.

A nitrogén- és vízpalackokat tartalmazó palacktelepek tartalmazzák a legalább 10 perces üzemidőhöz szükséges oltóvíz mennyiséget, és működtetésükhöz nincs szükség külön energiacsatlakozásra. Tűz esetén a tűzjelző- és oltásvezérlő központ kioldja az indító nitrogén-palackot. A pneumatikus indítóberendezések további nitrogén palackokat nyitnak ki. Ezután a sűrített gáz a vízpalackokba áramlik, majd oltóvizet a csőhálózaton keresztül „maga előtt tolja“ a szórófejekig.

Tűzjelző- és oltásvezérlő technika

A Minifog ProCon XP oltóberendezés indítása a már jól bevált Minimax tűzjelző- és oltásvezérlő rendszerein keresztül történik. Ilyen például a zavaró körülményekre érzéketlen UniVario lángérzékelő, amely a tűz keletkezésekor egy jelzést ad az FMZ5000 típusú tűzjelző- és oltásvezérlő központ felé. A központ tűz esetén vezérli mind a vízellátó berendezést, mind a megfelelő választó szelepet a többzónás rendszerek esetében. Egyidejűleg hang- és fényjelző berendezéseket is indít, valamint továbbít egy jelzést az állandó felügyelettel ellátott helyiségbe is (porta, tűzoltóság, stb.).

Hatékonyság igazolva

Számtalan valóságos körülmények között lefolytatott tűz- és oltási próba igazolja a Minifog ProCon XP rendszerek kiemelkedő hatékonyságát. Mind a VdS mind az FM Global vizsgálta, ellenőrizte és igazolta az alkotóelemeket, tervezési paramétereket és a rendszer oltóhatását.

Alkalmazási terület: zárt házú objektumok, például

 • Motor tesztpadok
  Minifog ProCon XP alkalmazási területek - gázturbina
 • Gáz- és gőzturbinák
 • Segédaggregátorok
 • Hajtóművek, hajtótengelyek
 • Hidraulikus aggregátorok, beleértve az olaj vályúkat és olajtartályokat
 • Generátorok
 • (Dízel-) Szükségáramfejlesztő aggregátorok
 • Szerszámgépek
 • Kompresszorok

A Minifog ProCon XP rendszer minden alkotóeleme teljesen kompatibilis a Minimax tűzjelző- és oltásvezérlő rendszerekkel és úgy kerültek kialakításra, hogy az építési költségeket csökkenteni, míg a beruházási értékeket a lehető legjobban védeni lehessen. A rendszer utólagos bővítés ugyancsak megoldható jelentős ráfordítás nélkül.

Háttér
1993 óta telepít a Minimax magas- és alacsony nyomású vízköddel oltó rendszereket sokoldalú felhasználási célokra. A napjainkban már Minifog márkanév alatt értékesített megoldásokkal a vállalat a vízköd technológia úttörőihez tartozik. A vízköd oltástechnológia a víz fizikai tulajdonságait hatékonyabban használja ki, mint a klasszikus vízzeloltó rendszerek. Az oltóvíz megnövelt nyomással speciálisan kialakított fúvókákon, szórófejeken keresztül nagyon finoman szétporlasztásra kerül. Ezáltal az oltóvíz teljes felülete jelentősen megnő, így az gyorsabban felveszi a kialakult hőt és könnyebben gőzzé válik. Az ezzel együttjáró hűtő-és oxigén elvonó hatás, minimális oltóvíz felhasználással egy kimagaslóan hatékony tűzoltást eredményez.