InformációkÉlenjáró technológiára épülő biztonság

Információk

Inertgázos tűzvédelmi rendszerek új név alatt: az Oxeo egyesíti az Argotec és Permatec rendszereket

A gyakorlatban már bizonyított inertgáz oltórendszerek az „Argotec“ és az oxigén koncentrációját csökkentő „Permatec“ rendszerek azonnali hatállyal egy új márkanév alatt egyesülnek a Minimaxnál: az „Oxeo“ összefoglalja az összes olyan berendezést, amelynek használata során a tűzvédelmet inert oltógáz biztosítja és a védendő berendezés területén az oxigén koncentrációt a berendezés átmenetileg vagy tartósan csökkenti.

Minimax Inertgázos tűzvédelmi rendszerek új név alatt: Oxeo

Az „Oxeo Oltórendszerek“ az inertgázok - például az argon vagy a nitrogén- védendő helyszínre juttatásával gondoskodnak arról, hogy tűz esetén a levegő oxigén tartalma csökkenjen. Ezzel szemben az „Oxeo Prevent“ a védendő berendezést körülvevő levegőben tartja az oxigén koncentrációját tartósan egy alacsony szinten, így tűz egyáltalán nem is keletkezhet Az argon és a nitrogén természetes alkotóelemei a környezeti levegőnek, így ezáltal nincs semmilyen káros hatásuk a légkörre. Továbbá nem mérgezőek és nem vezetik az elektromosságot.

Oxeo oltórendszerek

Az Oxeo inertgáz oltórendszerek helyettesítik a korábbról ismert „Argotec rendszereket“ (argon és nitrogén). Ezen gázok olyan nagyértékű gépek, érzékeny berendezések vagy értéktárgyak védelmére lettek kifejlesztve, amelyek más oltógáz alkalmazásakor károsodhatnának. Sokoldalúan alkalmazhatóak, a kialakult tüzeket égéstermékmentesen és környezetkímélő módon oltják el. Az oltási folyamat indítása automatikusan tűzjelző rendszeren keresztül történik. Természetesen a rendszer kézi indítása ugyancsak lehetséges. Egy sikeres oltási folyamat után a rendszert gyorsan üzembe lehet helyezni újra.

Új fejlesztések az Oxeo oltórendszerekben

Az újonnan fejlesztett „BAS“ rendszer lehetőséget nyújt egy flexibilisebb és az oltópalackok eddigieknél kisebb helyen történő felállítására az oltóközpontban. Hála a minden egyes palack nyomásmérőjén elhelyezett elektromosan felügyelt szivárgásellenőrzőnek az argon és a nitrogén palackok közvetlenül a földre állítva is szerelhetőek - szemben a korábbi mérleg elvén működő szabadon függesztett súlyellenőrzéses palackokkal.

A „ConstantFlow“ technológia nagyteljesítményű nyomáscsökkentőkkel dolgozik, amelyek közvetlenül az inertgázokat tartalmazó palackok szelepeire vannak építve és az oltási folyamat indulásánál már ezen a ponton 60bar-ra csökkentik a nyomást. Ezzel szemben a hagyományos inertgázos oltórendszerekben a gáz 300 bar-on kerül a csőhálózatba. A „ConstantFlow“ technológia révén a csőhálózat és a zónaszelepek alacsonyabb nyomásfokozatúak és névleges átmérőjűek lehetnek, továbbá a hagyományos gázzal oltó rendszereknél megszokottakhoz képest a nyomáslevezető zsalu akár 60%-kal is kisebb lehet.

Minimax Inertgázos tűzvédelmi rendszerek új név alatt: az új speciális SPA fúvóka

Tűz esetén a „ConstantFlow“ technológia és az új speciális „SPA“ fúvóka együttesen teszi lehetővé az úgynevezett „Kíméletes elárasztás“-t. Az inertgáz kiáramlásánál fellépő vibráció és hangszint jelentősen csökken, így az elárasztási folyamat kíméletesebb és óvja a különösen érzékeny berendezéseket, mint például a szervertermekben található merevlemezeket.

Az újonnan jóváhagyott 3/4"-os fúvóka kétszer nagyobb oltóanyag-kiáramlást tesz lehetővé, mint a 1/2"-os fúvóka. Ebből következik, hogy így a szükséges fúvókák száma 50%-kal csökkenthető, valamint nagyobb rugalmasságot enged a rendszertervezés során (különösen a csőhálózat kialakítása terén).

Oxeo Prevent

A természetes környezeti levegő 21% térfogatszázalék oxigént tartalmaz. Az „Oxeo Prevent“ oxigén koncentráció-csökkentő berendezés -amelyet a Minimax mindeddig „Permatec“ márkanév alatt forgalmazott- e térfogatszázalékot csökkenti és tartja egy állandó szinten a nitrogén ellenőrzött módon történő hozzáadásával, úgy hogy egy tűzmentes környezet alakuljon ki. Az oxigén 15 térfogatszázalékra történő csökkentése a legtöbb felhasználási területen megfelelő azért, hogy ne alakulhassanak ki nyílt tüzek. Az „Oxeo Prevent“ az oxigén kocentráció csökkentéshez szükséges nitrogént közvetlenül a helyszínen egy nitrogén generátor segítségével állítja elő. A rendszer vezérlő- és felügyeleti berendezései folyamatosan ellenőrzik a levegő oxigén tartalmát.

Az oxigéncsökkentett környezet az emberi szervezet számára veszélytelen. Nagyságrendileg ezen koncentráció megegyezik a 2700m-rel a tengerszint feletti oxigén koncentrációval. Ezen helyiségekben a fizikailag egészséges emberek átmenetileg dolgozhatnak, tevékenykedhetnek. Például egy szerver karbantartása vagy egy irat kikeresése az archívumból nem jelent veszélyt az ember egészsége szempontjából.

Az „Oxeo oltórendszerek“ és az „Oxeo Prevent“ - két rendszer - különböző alkalmazási területekre.

Az „Oxeo inertgázos oltórendszerek“ minimalizálják a tűz által okozott és a tűzeset után bekövetkező járulékos károkat ezáltal különösen megfelelőek nagy értékű különösen szenzitív területek, érzékeny berendezések vagy nagy rendelkezésre állási elvárásokkal rendelkező archívumok, adatközpontok, kapcsolóterek és telekommunikációs berendezések védelmére.

Az „Oxeo oltórendszer“ egy univerzális megoldás, amely a moduláris oltóanyag-ellátásával, az oltóanyag palackok segítségével szinte minden átépítéhez és bővítéshez jól illeszthető. Az „Oxeo Prevent“ segít megelőzni a tüzek kialakulását és így egy rendkívül magas szintű tűzvédelmi színvonalat nyújt - kétségtelenül van néhány alkalmazási feltétel amelyet figyelembe kell venni, mint például a nitrogén generátor folyamatos energiaellátása és a védett tér korlátozott használata.

Mind az inertgázos oltórendszer (az új fejlesztésekkel együtt), mind az oxigén koncentráció csökkentő berendezés a VdS által elismert és jóváhagyott.

Minimax csoport

A Minimax 110 éve vezető név a tűzvédelemben. 2011-ben a Minimax Viking Csoport 1 milliárd Euro forgalmat ért el, valamint megközelítőleg 6.600 alkalmazottat foglalkoztatott világszerte. A Bad Oldesloe-i székhelyű vállalatcsoport Európa egyik legmodernebb saját kutatóközpontjával rendelkezik. A gépjármű iparban, az erőművekben, a logisztikai központokban, az irodákban, a kiállítótermekben, a szerver helyiségekben vagy a hajókon - vagy bárhol ahol tűzveszély fenyeget, a Minimax egyedi megoldásai védik az embereket, az értékeket és a környezetet.