InformációkÉlenjáró technológiára épülő biztonság

Információk

Az új „Oxeo EcoPrevent“ tűzvédelmi rendszer

Egy IT adatközpont esetében a legmagasabb prioritása annak van, hogy maga az adat folyamatosan elérhető legyen. Ezzel egy időben egy összetett műszaki termék minden egyes eleme magas tűzveszélynek van kitéve. Az új „Oxeo EcoPrevent“ rendszer, melyet németországi Bad Oldesloe-ban fejlesztettek ki, energiatakarékos tűzvédelmet biztosít a legnagyobb biztonság mellett, köszönhetően az argon és nitrogén gáz hatékony felhasználásnak.

Minimax EcoPrevent tűzvédelmi rendszer

A tűz korai fázisában történő gáznemű égéstermék érzékelés a legjobb módja az aktív nyílttűz megelőzésének. Ezen okból kifolyólag egy IT adatközpont védelménél az „Oxeo EcoPrevent“ rendszer fontos komponense a HELIOS AMX5000 aspirációs füstérzékelő rendszer, kiegészítve olyan beépített gázérzékelő technológiával, mely a termolízis során felszabaduló gázokat képes analizálni. Ez lehetővé teszi mind a termolízis során keletkező gázok érzékelését, mind a korai tűzfázis égéstermékeinek detektálását. A lépcsőzetes tűzjelzés elve azon alapul, hogy tűz kezdetén a termolízis során pl. szén-monoxid gáz sokkal hamarabb képződik, mint ahogy a legkisebb aeroszol vagy füst részecske megjelenne.

De hogyan is működik?

Ha a termolízisben fejlődő gáz érzékelése megtörtént, akkor az FMZ5000 tűzjelző és oltásvezérlő rendszer ennek megfelelő jelzést küld egy állandó felügyelettel rendelkező helyre és inicializálja a rendszer átállását nyugalmiból az un. prevenciós módba. Ez azt jelenti, hogy az oxigén koncentráció addig csökken a szabályozott inert gáz befúvás által, amíg létre nem jön a „tűzbiztos légköre“ a helyiségnek. Az „Oxeo EcoPrevent“ rendszer prevenciós üzemmódja hasonlóan működik, mint a hagyományos oxigén reduktoros berendezés, vagyis nyílt tűz kialakulásának lehetősége fizikai akadályba ütközik az alacsony oxigén koncentráció miatt.

Azonban még az oxigén reduktoros rendszerek alkalmazása mellett is kialakulhatnak váratlan tűzesetek rendellenes kiváltó okok miatt. Ha az aspirációs füstérzékelő detektálja akár a legapróbb égésterméket is, a rendszer átáll az un. intervenciós módba, azaz az oxigén koncentrációt tovább csökkenti újabb inert gázt juttatva a helyiségbe.

A védett terekben lévő szenzorok folyamatosan mérik az oxigén koncentrációt és továbbítják a mért adatokat az FMZ5000 tűzjelző és oltásvezérlő központnak. A központ az oxigén koncentráció alapján vezérli az inert gáz bejuttatást, így tartva fent alkalmanként a prevenciós, és meghatározott esetekben az intervenciós módot.

Inert gáz, ahogy szükséges – flexibilitásért és zöld IT-ért

Minimax Exoprevent tűzvédelmi rendszer fázisai

Az inert gáz, ami által biztosított a működési feltétele a prevenciós, vagy szükség esetén intervenciós módnak, az „Oxeo EcoPrevent” palacktelepekben kerül betárolásra. A Bad Oldesloe-i K&F csapat által kifejlesztett „on/off“ palackszelepek áramlástanilag optimalizáltak és biztosítják a megfelelő gázátáramlást, amit az FMZ5000 központ vezérel.

Az „Oxeo EcoPrevent“ rendszer alacsonyabb üzemeltetési költséget von maga után, mint a hagyományos oxigén reduktoros rendszer. Mivel a védett helyiség inert gázzal való ellátása teljes mértékben a szükségletnek megfelelően szabályozott, így a helyi inert gázt fejlesztő berendezések, kompresszorok, nitrogén generátorok szükségtelenné válnak, továbbá a palacktelepek moduláris felépítésének köszönhetően az inert gáz mennyisége lépést tud tartani a megnövelt helyiségmérettel is. Összehasonlítva a kompresszoros és nitrogén generátoros hagyományos oxigén reduktor rendszerekkel, az „Oxeo EcoPrevent“ rugalmasabb megoldást nyújt.

Az „Oxeo EcoPrevent“-el védett helyiség szabadon rendelkezésre áll a rendszer nyugalmi állapota esetén, így munkahelyi egészségügyi vizsgálatok – ellentétben a hagyományos oxigén reduktoros rendszerrel - nem szükségesek, de ezen túlmenően a védett tér állandó munkahelyként is funkcionálhat.

A Minimax „Oxeo EcoPrevent“ típusú rendszere kiváló megoldás IT adatközpontok, nagyobb szerverhelyiségek, elektromos helyiségek védelmére. A kimagasló biztonság mellett az „Oxeo EcoPrevent“ rendkívül flexibilis és új utat nyit a zöld IT világába.