InformációkÉlenjáró technológiára épülő biztonság

Információk

Tűzvédelem a faiparban: Minimax jubileum és innovációk

Idén ünnepli a Minimax 20 éves jubileumát a Minifog PressProtect rendszernek, amely speciális védelmet nyújt a faipari présgépek számára. A Minimax neve az elmúlt évtizedekben már egybeforrt a faiparban szükséges tűzvédelemmel. A tavalyi évben is volt okunk rá, hogy ünnepeljünk, mégpedig a világon elsőként telepített szikraoltó berendezésünk 40 éves évfordulója miatt.

minimax tűzvédelem a faiparban20 éves a Minifog PressProtect
A Minifog PressProtect egy olyan vízköddel oltób erendezés, amely speciális besorolású területek védelmét látja el. Ezen védelmi rendszer sikeresen bizonyított már különböző akkreditáló szervezetek előtt, valamint a Minifog PressProtect az egyetlen a világon, amely rendelkezik mind VdS mind FM jóváhagyással a keletkező tüzek korai és hatékony felismerésére, valamint azok elfolytására a folyamatos működésű és a többszintes működésű présgépekben, ahol éghető anyagok nagy nyomás alatt kerülnek feldolgozásra, mint például faforgács, farost, paraffin és enyv. A Minifog PressProtect rendszer megbízható védelmet nyújt partnereink számára, a bevezetése óta több millió eurót kárt sikerült már megelőzni a segítségével.

A jubileum ünneplése alkalmából a Minimax impozáns számokat tud felmutatni ezen a területen elért eredményeiről: megközelítőleg 270 Minifog PressProtect berendezés működik 47 országban a világ minden kontinensén, csaknem 100 telepített berendezés található Európa területén, valamint megközelíetőleg ugyanennyi Ázsiában, Ausztráliában és Új-Zélandon, továbbá a fennmaradó berendezések az amerikai kontinensen találhatóak.

Az elmúlt 20 év során a speciálisan ezen területtel foglalkozó „Minimax Competence Center Wood“ több mint 140 különböző gyártóüzemben telepített egy – vagy több Minifog PressProtect berendezést. Ezen berendezések mindengyike legalább egy tűz-és oltásvezérlő központot valamint kb 2 tucat különböző érzékelési tartományú tűzjelzőt és lángérzékelőt tartalmaz. Ezen projektek néhány ezer futballpályányi hosszúságban rejtenek csővezetékeket is.

A Minifog PressProtect rendszer a mai napig a legjelentősebb tűzvédelmi fejlesztésnek számít a faiparban használt folyamatos működésű és többszintes működésű présgépek védelmére.

minimax tűzvédelem solid sdeÚjdonság: Minimax SOLID SDE tűzjelző berendezés
A Minimax fejlesztőműhelyének legújabb eredménye a SOLID SDE tűzjelző- és oltásvezérlő központ. A SOLID SDE (Spark Detection and Extinguishing) már a gyártása során előrekonfigurált központ, amely szikraoltó berendezések vezérlésére és felügyeletére szolgál a pneumatikus elszívó-és szállítócsatornákban, valamint különböző technológia területeken. Ez az új működési koncepció különösen egyszerűvé teszi a berendezés üzembehelyezését.

A SOLID SDE az üzembehelyezés után intuitív módon kezelhető. A központ néhány milliszekundum alatt kiértékeli a szikraérzékelők és a gyorsreagálású lángérzékelők jelzéseit és késleltetés nélkül vezérli a szikraoltó rendszer oltási automatikáját. Az integrált és beállítható szikraszámláló segítségével a SOLID SDE automatikusan le tudja kapcsolni a gépeket amennyiben arra szükség van.

Minifog DryerProtect: tűzvédelem az ipari szárítógépek számára
Az ipari szárítógépek eltávolítják a nedvességet egy meghatározott nedvességtartalom értékig a későbbi feldolgozási lépések miatt a folyamatosan éghető anyagokból, mint például a furnérból, faforgácsból, derítőiszapból vagy állateledelből. A szárítók meghatárózó alkotóelemei a gyártási folymatoknak: alapanyag betöltő és kivételi helyek összekapcsolva szárítókkal éppen úgy mint a rácsatlakozó elszívó-, szabályozó- vagy hűtőlevegővezetékek más gyártási folyamat területeken.

Azért, hogy egy ily módon összekapcsolódó rendszernél a tűz ne vezessen nagy költségekkel járó gyártáskiesésekhez, a Minifog DryerProtect kombinálja a tűzjelző, a vízköddel oltó és a szikraoltó technológiát egy egységes megoldássá. Így a tűzvédelem individuálisan kialakítható a különböző védett területek követelményeinek megfelelően.